Skip to content

Assistentiewoningen

In een erkende assistentiewoning kunt u, als 65-plusser, zelfstandig wonen. Tegelijk is het een woning die aangepast en veilig is: er zijn handgrepen in toilet en douche, er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen, …

U kunt er, als u dat wil, een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar u de andere bewoners kunt ontmoeten.

Het is dus een woning waar u zelfstandig woont en waar u kunt blijven wonen als het wat moeilijker gaat, mits ondersteuning vanuit de thuiszorg en eventuele mantelzorg.

Waar vindt u een erkende assistentiewoning en waar moet u op letten?

Op de website van het agentschap Zorg en Gezondheid vindt u per provincie alle erkende assistentiewoningen(opent in nieuw venster). Alleen bij een erkende assistentiewoning weet u zeker dat de woning zal voldoen aan wettelijke minimumvereisten.

Let op, er is maar één officiële term: erkende assistentiewoningen. Andere termen, zoals serviceflats, zijn niet officieel. Wilt u een woning met zorgondersteuning huren of kopen, ga dan altijd goed na of het om een erkende assistentiewoning gaat, welke termen er daarnaast ook gehanteerd worden.

Er zijn ook nog andere zaken waar u op moet letten als u een assistentiewoning uitkiest. Zijn er winkels in de buurt? Is er een ontmoetingsruimte? Hoe wordt de factuur samengesteld? Deze checklist(PDF bestand opent in nieuw venster) kunt u raadplegen wanneer u op zoek gaat naar een assistentiewoning. Deze checklist is handig om:

  • uw bezoek aan een assistentiewoning voor te bereiden.
  • mee te nemen tijdens uw bezoek en de juiste vragen te stellen.
  • te evalueren of de bezochte assistentiewoning wel aan al uw wensen en behoeftes voldoet.
  • niets over het hoofd te zien en een doordachte beslissing te nemen.

Meer informatie vind u terug op de website van de vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/assistentiewoningen-serviceflats