Skip to content

Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Kinkhoestvaccinatie wordt sterk aangeraden voor alle zwangere vrouwen tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen kroep en klem. Zo maak je extra antistoffen aan die je via de navelstreng aan je baby doorgeeft, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Zo wordt je baby geboren met al een gedeeltelijke bescherming tegen kinkhoest. Die vaccinatie kan toegediend worden door de huisarts of de gynaecoloog.

Het vaccin zelf is gratis beschikbaar bij ons. Omdat kinkhoest bij volwassenen vaak alleen een aanslepende hoest veroorzaakt, wordt niet altijd aan kinkhoest gedacht. Maar volwassenen kunnen wel baby’s besmetten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat alle gezinsleden (ook grootouders) en personen die voor baby’s zorgen, goed gevaccineerd zijn.

Vergeet niet dat een griepvaccin bij zwangeren ook standaard wordt aangeraden door de gezondheidsraad.

Griep- en covid vaccinatie 2023

Langs deze weg nodigen we alle 65 plussers en risicopatiënten uit voor de griep- en covid vaccinatie voor dit najaar. 

Het covid vaccin zal nadat u een afspraak heeft gemaakt
beschikbaar zijn in de praktijk. Hiervoor moet u dus zelf niets ondernemen. 

Het griepvaccin moet u wel eerst bij de apotheek afhalen, thuis in de koelkast bewaren en meenemen naar de praktijk. Hiervoor heeft u geen voorschrift meer nodig. Omdat u tot de prioritaire doelgroep behoort, wordt uw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald en betaalt u zelf € 4,08 of € 2,45 bij een verhoogde tegemoetkoming. 

Vraag aan de apotheek een bewijs van betaling om in te dienen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen ontvangt u nog een extra tegemoetkoming. Voor het Covid vaccin moet u niets betalen. Dit wordt gratis door de overheid beschikbaar gesteld.

Toediening COVID vaccin op gereserveerde momenten, vanaf 7 oktober.

Er zullen verschillende vaccinatiemomenten voorzien worden in de praktijk. U kan een afspraak inplannen via het online agendasysteem: 
https://www.demene.be (agenda: covidvaccinatie).

In de agenda klik je door naar de maand oktober en zal je op zaterdag en zondag consultaties terugvinden. Voor Dokter Bogaerts is dit op 7 en 14 oktober, voor dokter Popelier op 14 en 22 oktober en voor dokter Berckmans op 7 oktober. 

 

Vermijd zoveel mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen om onnodige overlast te vermijden. Gezien de beperkte houdbaarheid van het covidvaccin is het voor ons heel belangrijk om te weten hoeveel patiënten er komen. Om die reden kunnen we dus geen vaccinaties tijdens de reguliere raadpleging toedienen maar alleen tijdens de voorziene vaccinatiemomenten. 

Breng altijd je identiteitskaart mee.

Toediening griep vaccin via de gewone raadpleging, vanaf 23 oktober.

Indien u de dag van uw afspraak één van de volgende symptomen (koorts, hoesten en/of ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn, keelpijn of hoofdpijn, vermoeidheid, geur- en smaakverlies, verkoudheid, diarree) zou hebben, kan u best uw vaccinatie uitstellen en even contact nemen met de praktijk voor een nieuwe afspraak. 

Als u nog vragen zou hebben over de griep- of covid vaccinatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om u te ondersteunen bij het nemen van de beste beslissing voor uw gezondheid.

Huisartsen De Mene